Influencer în România

Este ,,influencer” un termen tabu în Romania? Din punctul meu de vedere majoritatea nu și-l asumă, dar este un target spre care cei implicați în mediul online tind să-l atingă.

Când am început eu să scriu pe blog, cunoșteam termenul de ,,blogger”, apoi am descoperit Instagramul, o aplicație pe care nu o înțelegeam deloc. Am început să postez pe Instagram poze, în mare parte poze în care îmi anunțam acțiunile de pe blog.

Cumva s-a dezvoltat și lumea mea pe Instagram și am început să înțeleg că blogul și Instagramul se conectează dar în același timp sunt două lumi diferite. Am început să postez pe Instagram mai mult decât poze de promovare pentru blog, să fac poze cât mai creative.

Influența online

Ce fac eu în online? Stiu că se întreabă multă lume care nu intelege ce face un blogger. Cumva, majoritatea văd o pierdere de timp în această activitate. Cum o văd eu? În primul rând este o pasiune pentru mine această nișă a frumuseții sau a înfrumusețării. Cum tu te duci la pescuit și este o pasiune pentru tine, așa eu analizez produse de beauty sau scriu despre ceva ce îmi place, fac poze și împărtășesc toate aceste lucruri cu prietenii mei.

Am un blog și un cont de Instagram care îmi poartă numele. În lumea mea online găsiți articole despre produse de beauty, gânduri de-ale mele, poze de makeup, subiecte de beauty și lifestyle, cam tot ce îmi place mie.

Sunt influencer? Pai ce înseamnă influencer pentru tine, că să iți spun dacă sunt sau nu. :)) Asta pentru că termenul acesta este înțeles diferit. Substantivul are că rădăcină verbul „a influența” și acesta este și sensul principal: o persoană care influențează.

Fără să ne dăm seama, poate, fiecare dintre noi este influențat de alți oameni, începând cu părinții și familia. E la modă în societatea românească actuală să spunem că nimeni nu e idolul nostru și că pe nimeni nu admirăm, deci nimeni nu ne influențează – totuși, pornind de la filmul pe care îl vedem la cinema, până la aplicațiile mobile folosite, de la noua trupă indie pe care o salvăm la preferate, până la hainele pe care le cumpărăm, toate deciziile noastre sunt influențate [poate fără să vrem] de cineva pe care îl respectăm. (Florin Grozea)

Prietenii și familia am influențat-o cu siguranță, ca și voi. Mereu vorbesc despre filme, mâncare, produse de beauty și locuri frumoase din călătoriile mele. Termenul de ,,influencer” mi se pare mult prea mare în cazul meu, căci încă nu vorbesc cifrele pentru mine.

Sper doar să îmi inspir prietenii prin postările și articolele mele și să mă urmărească persoane care se regăsesc in contentul pe care il creez.

Infuenceri mișto și popularitate online

Cu toții căutam pe internet păreri despre tot felul de lucruri. Eu de exemplu urmăresc influenceri pentru că mă relaxează postările lor, articolele, videoclipurile sau caut informații. Sunt mulți bloggeri și vloggeri pe care îi urmăresc, învăț anumite lucruri de la ei pentru că împărțim într-un fel această lume, sunt populari și au experiență.

De exemplu îmi place Laura Musuroaea pentru felul natural în care prezintă noutățile de beauty, îi înțeleg tehnicile de machiaj și mă regăsesc în stilul ei.

Îmi place Alina Ceusan în care nu mă regăsesc neapărat dar o apreciez pentru seriozitate, pentru munca depusă în tot ce face, pentru stilul modern și modul smart în care se promovează.

Sunt persoane pe care le caut cand am nevoie. Cine nu o cauta pe Jamila cand are nevoie de o reteta? Pana si băiatul meu face diverse preparate dupa retetele ei.

Am cumpărat de multe ori produse de beauty în urma recomandărilor din mediul online, uneori produse populare, alteori produse recomandate de persoanele pe care eu le urmăresc și în care am încredere.

Contează foarte mult ce cauți pe internet. Cu singuranta sunt și influenceri ,,așa nu”, însă nu îi urmăresc eu. Nu îmi place prosteala pe internet, nu îmi plac videoclipurile de tip ,,challenge”, nu îmi place falsitatea, instagrammerii foarte comerciali unde se pierde nota personală sau promovarea fără nota personală. Sunt doar niste exemple, asta nu înseamnă că ei fac ceva rău, pur și simplu nu urmăresc oamenii care îmi dau o stare proastă sau nu rezonez cu ei.

Marketing si promovare online

Că să iți vinzi produsele sau ideile, ai nevoie de promovare online și de strategie, altfel este destul de complicat să te faci cunoscut. Magazinele online și brandurile se promovează prin bloggeri, vloggeri, prin campanii creative, iar bloggerii la rândul lor își promovează ideile și imaginea lor.

Fiecare trebuie să ,,se vândă” până la urma și să atragă public. Poveștile și experiențele reale vând, iar eu cred că această lume online crește și crește frumos. Și eu ca blogger am nevoie de promovare, pentru mine este un hobby, însă când vine vorba de business, lucrurile sunt destul de serioase. Eu tratez foarte serios campaniile în care mă implic.

Din punctul meu de vedere, toată lumea are de castigat când vine vorba despre campanii de promovare, Influencer Marketing, Marketing Afiliat. Cititorii, urmăritorii, obțin informații gratuite despre ce vor ei, se distrează, se relaxează, fac achiziții. Bloggerii, vloggerii, instagramerii își fac materialele lor, intr-un ,,win-win situation”. Până la urmă să ai beneficii în urma muncii tale este ceva normal, iar să câștigi și să faci ceea ce iți place este de-a dreptul ideal.

Eu mă consider o persoană sinceră care își împărtășește pasiunile în mediul online, iar blogul meu este spațiul în care evadez cu plăcere.

Asociez marketingul cu povestea, în cazul meu, cu poveștile mele. M-am obișnuit să povestesc din experiența mea și încerc să mai ies din zona de confort. Sunt lucruri pe care le-am ,,prins din zbor”, mă informez, învat să fiu mai bună în ceea ce fac.

Este posibil ca unele lucruri să le fi înțeles greșit, să încurc termeni și asta pentru că după 3 ani jumate în această lume, îmi dau seama cât mai am de învățat și câtă nevoie am de cursuri care să mă ajute să să evoluez.

*SuperBlog 2020, editia de toamna

*Photo by Amelia Bartlett on Unsplash

4 thoughts on “Influencer în România

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: