Cu mâinile curate
Bună ziua, dragi prieteni!
Astăzi mă aflu la salonul de înfrumusețare al Andrei, mi-am pus în picioare botoșii de unică folosință, am primit o mască și m-am spălat pe mâini. Andra îmi va face manichiura, în timp ce discutăm despre dezinfectarea și sterilizarea corectă a ustensilelor de manichiură și pedichiură în saloanele de înfrumusețare. Ea poarta mască, vizieră și mănuși chirurgicale.
-Andra, poți să îmi spui care este primul pas al acestui proces?
-Desigur, începem cu dezinfectarea. Tot timpul port mănuși chirurgucale. Atunci când fac manichiura, la procedeul de dezinfectare și sterilizare, la dezinfectarea mesei de lucru după fiecare clientă. După cum ziceam, începem cu dezinfectarea. Introducem instrumentul folosit într-o baie de ultrasunete pentru a fi decontaminat și pentru a înlătură resturile. Apoi se spală cu o periuță și se usucă.
-Poți să îmi spui care este diferența dintre dezinfecție și sterilizare?
-Dezinfectarea presupune excluderea posibilității de răspândire a agenților patogeni în mediul de lucru, iar sterilizarea produce distrugerea microorganismelor patogene și nepatogene.
-Andra, eu am o informație, că alcoolul sanitar se folosește la curățarea mesei de lucru, chiar și pe instrumentele de manichiură. Tu ce poți să îmi spui despre alcoolul sanitar?
-Spirtul nu dezinfectează și nu ne fereste de infecțiile pe care le putem lua de pe instrumentele de manichiură. Folosim dezinfectanți speciali pentru mâini și pentru suprafețe.
-Ce urmează după dezinfectarea instrumentelor?
-Urmează sterilizarea. Instrumentele se pot introduce în cutii metalice sau punguțe de uz medical. Sterilizarea se poate face prin căldură uscata la 180 de grade la pupinel, timp de 60-80 de minute sau prin căldură umeda la 134 de grade, timp de 30-40 de minute.
-Poți să îmi spui de unde cumperi măștile, botoșeii, prosoapele, dezinfectanții, toate aceste produse de unica folosință pe care eu le-am văzut și la cabinetele medicale?
-Ai un spirit de observație foarte bun! Le cumpăr de pe Medicale-Shop.ro, importator și distribuitor de consumabile medicale de înaltă calitate. Tot de aici se aprovizionează spitale, centre medicale și alte instituții, cu consumabile medicale, consumabile pentru laborator, dezinfectanți medicali…

Andra mi-a făcut o manichiura frumoasă în timp ce am discutat despre dezinfectare și sterilizare. Am mai stat câteva minute de vorbă. Mi-a mai spus că folosește pile și bețișoare de unica folosință. Restul obiectelor le dezinfectează cu soluții speciale pe care le pulverizează pe aceste obiecte, apoi le pune într-un sertar UV.
M-a sfătuit să fiu atentă când mă duc la manichiura, să se desigileze punguța cu instrumentele în fața mea, căci dacă toate aceste reguli nu se respectă, putem pleca din salon cu cu micoze, hepatite și alte boli nedorite si grave.
7 reguli de igienă în saloanele de înfrumusețare
Am făcut o selecție de 7 reguli de igienă pe care trebuie să le respecte salonul de înfrumusețare și tehnicianul de unghii la care mergeți:
- Înaintea efectuării procedurilor de manichiură sau pedichiură trebuie evaluată pielea din jurul unghiilor. În cazul constatării unor leziuni profunde, se va amână procedura.
- Asigurarea igienei mâinilor tehnicianului se face respectandu-se următoarele reguli: spălarea mâinilor se face cu săpun antibacterian și apă curenta potabilă; uscarea se face cu prosoape sau șervetele de unică folosință sau prin folosirea unui aparat de uscare a mâinilor; dezinfecția mâinilor se face prin spălare sau frecare cu un produs biocid, destinat dezinfecției mâinilor.
- Dezinfecția mâinilor este obligatorie în următoarele situații, respectandu-se condițiile de mai sus: înainte și după efectuarea procedurii, când se contaminează accidental cu sânge, fluide corporale sau secreții; după îndepărtarea mănușilor de protecție; după folosirea toaletei.
- Este obligatoriu să existe chiuvetă pentru instrumentele folosite și separat, chiuvetă pentru spălarea mâinilor, periuță de unghii, săpun, apă caldă și rece, prosoape de unică folosință sau aparat de uscare a mâinilor.
- Cabinetul trebuie să fie dotat cu grup sanitar întreținut corespunzător din punct de vedere igienico-sanitar.
- Cabinetul trebuie să fie luminat cu lumină naturală și artificială.
- Conform normelor de igienă, echipamentul trebuie să fie dezinfectat și steril, depozitat în spații lipsite de praf și umiditate.
Un salon trebuie să respecte foarte multe reguli de igienă care să nu ne puna sănătatea în pericol. Eu sunt foarte atentă când merg la un salon. Acesta trebuie să îmi inspire încredere, să fie curat, să nu fie produse de unică folosință aruncate pe jos sau mai grav, uitate pe masa de lucru. Asta îmi arata din start că masa nu a fost curățată și dezinfectată. În cazul în care merg la tuns, n-aș vrea să fie păr peste tot și mai ales pe scaun, care și el ar trebui dezinfectat.
Ce facem în cazul în care un salon nu ne inspira încredere? Căutam unul care respectă regulile de igienă și ne inspiră siguranță, ne putem face propra trusă de manichiură pe care o putem lua cu noi la salon. Sănătatea noastră este pe primul loc.
Articol scris pentru SuperBlog 2020, ediția de toamnă.
Credit foto: MedicaleSHOP si Clay Banks via Unsplash
1 thought on “Cu mâinile curate”