„Celule stem”, între mituri, marketing și utilizare medicală

Draga mea prietenă,

Am primit întrebările la care tu cauți răspunsuri. Mă bucur că ai ales să te documentezi înainte de a lua decizii și mă bucur că vom dezbate împreună subiecte sensibile. Pentru mine este o provocare să intru în aceasta lume medicală care pentru mine este destul de străină.

Chiar dacă subiectele medicale ne depășesc, asta nu ne împiedică să ne documentăm. Trebuie să ne documentăm căci vin momente când trebuie să iei decizii în legătură cu viață ta sau a celor din jur, deși nu ești doctor, așa se întâmplă cu prelevarea celulelor stem. Noi alegem și deși nu suntem doctori, suntem conștienți că pot salva vieți.

De ce sângele ombilical este mai valoros din punct de vedere medical în comparație cu „doar celulele stem”?

„Am avut de-a face cu celule stem și sânge din cordonul ombilical de mulți ani și sunt convins că sângele și țesuturile din cordonul ombilical vor fi aplicate pe o bază largă în toate domeniile medicinei în viitor” Dr. Margit Müller, Consultant, Departamentul Științific Medical

Sângele din cordonul ombilical este de obicei colectat după ce copilul este născut și cordonul este tăiat, procedura este în general sigură pentru mamă și bebeluș. Sângele ombilical reprezintă o valoroasă sursă de celule stem tinere, nașterea fiind momentul unic în care acesta poate fi recoltat.

Sângele din cordonul ombilical este util deoarece este o sursă de celule stem care se formează în celule sanguine. Sângele din cordonul ombilical poate fi utilizat pentru transplant la persoanele care au nevoie de regenerare, adică ‘regresare’ a acestor celule care formează sânge ”. In sângele de cordon ombilical, pe lângă celule stem hematopoietice, mai sunt și alte tipuri de celule care ajută foarte mult în cazul unor afecțiuni, motiv pentru care în studiile medicale se utilizează termenul „cord blood”.

M-am gândit că iți povestesc despre cazul Albei, o fetiță care a învins o forma rară de cancer al creierului cu ajutorul celulelor stem.

Prima fetiță din Spania tratată cu ajutorul propriilor celule stem

O fetiță în vârstă de 4 ani este prima pacienta din Spania care s-a vindecat de cancer la creier după administrarea transplantului cu propriile celulele stem recoltate din sângele placentar.

Fetita s-a născut sănătoasă dar, la vârstă de 2 ani, a fost diagnosticată cu o formă rară de cancer al creierului. Tratamentul a constat în îndepărtarea majorității tumorii din creier, după care a fost supusă ședințelor de chimioterapie pentru a reduce sau elimina posibile părți ramase ale tumorii.

Sistemul imunitar al fetitei a fost distrus în timpul ultimei ședințe de chimioterapie și se impunea administrarea infuziei de celule stem. Transplantul a avut loc în 2009 și a fost realizat de către Dr. Luis Madero (Departamentul de Oncologie și Hematologie al Spitalului “Nino Jesus” din Madrid). La 60 de zile de la transplant, fetitei i-au fost administrate celule stem din sângele periferic, cu scopul de a accelera creșterea numărului de trombocite. La 14 luni de la transplant, sistemul sau imunitar era complet refăcut iar în prezent duce o viață normala.

Știai că…

În orice domeniu avem parte de mituri, de cazuri reale și persoane care au învins boli grave, de cazuri fericite ca cel de mai sus, de cazuri nefericite, de afirmații false și înșelătoare despre „celule stem”.

Stiai ca afirmațiile că suplimentele de placentă orală comercializate în prezent conțin celule stem vii sunt false și nu sunt plauzibile din punct de vedere științific?

Se recomandă evitarea vânzătorilor care împărtășesc povești despre persoane care au fost „vindecate” de afecțiunile lor medicale după ce au luat celule stem sau suplimente de placentă animală. Astfel de suplimente nu pot înlocui tratamentul medical.

Știai că animalele își mănâncă placenta pentru a se hrăni?

”Animalele își mănâncă placenta pentru a se hrăni – dar atunci când oamenii sunt deja bine hrăniți, nu există niciun beneficiu, nu există niciun motiv să o facă.”

Cei care susțin placentofhagia la oameni, cred că consumul de placentă previne depresia postpartum și alte complicații ale sarcinii. Nu există dovezi medicale în ceea ce privește eficacitatea.

Placenta umană a fost, de asemenea, un ingredient în unele medicamente tradiționale chinezești, inclusiv utilizarea placentei umane uscate, cunoscută sub numele de “Ziheche”, pentru a trata risipa boli, infertilitate, impotență și alte afecțiuni.

Serviciile Cord Blood Center

Am găsit informațiile care cred că iți vor fi un real ajutor în ceea ce cauți tu, pe cei la Cord Blood Center. Să știi că în lipsa recoltării la naștere a produselor biologice disponibile, o sursă importantă de sănătate ajunge, pe românește, la gunoi.

Serviciile Cord Blood Center permit recoltarea la naștere a tuturor produselor biologice disponibile: sânge de cordon ombilical, țesut de cordon ombilical, sânge din placentă și întreg țesutul placentar (toată placenta), în urma procesării obținându-se până la 25 de unități stocate în condiții de criogenie ca sursă de diferite tipuri de celule stem:

  • Celule stem hematopoietice din sângele ombilical,
  • Celule stem mezenchimale din țesutul de cordon ombilical și țesutul placentar,
  • Celule stem hematopoietice din sângele din placentă, respectiv țesutul placentar,
  • Celule stem endoteliale din placentă. 

Ce este potrivirea HLA? (human leucocyte antigen)

Schita facuta intr-un program de editare dupa informatiile HLA


Potrivirea HLA este utilizată pentru a găsi cel mai potrivit donator pentru pacient. Cel mai bun donator posibil este cel al cărui HLA se potrivește cel mai bine cu donatorul. În general medicii vor să se potrivească între 8 și 10 markeri HLA. Pentru unitățile de sânge din cordonul ombilical, este posibil ca medicii să aibă nevoie doar de potrivirea a 4 până la 6 markeri HLA. Medicul începe prin testarea membrilor familiei, căci markerii HLA sunt moșteniți de la părinți. 7 din 10 persoane nu se potrivesc, cu membrii familiei și atunci caută celule în alte surse: donator adult sau sânge din cordonul ombilical.


Grefe de sânge ombilical eliberate de Cord Blood Center

“Testările efectuate la Institutul Clinic Fundeni au confirmat calitatea foarte bună a grefei de sânge cordonal fraternal, atât din punct de vedere al numărului de celule stem disponibile cât și al viabilității acestora, fiind argumente majore în decizia de utilizare a grefei pentru transplant.”

Cord Blood Center deține două laboratoare de procesare și două bănci de stocare, una în Cluj-Napoca și cealaltă în Otopeni, ambele respectând toate regulile impuse de către autorități atât la nivel national, cât și la nivel European, fiind acreditate, certificate, respective avizate de către organizații precum Agenția Națională de Transplant, Direcția de Sănătate Publică, Colegiul Medicilor, Swissmedic, World Marrow Donor Association, respectiv National Marrow Donor Program din SUA. 

Cea mai valoroasă confirmare a calității grefelor procesate de experții Cord Blood Center Group și a siguranței utilizării terapeutice la pacienții cu indicație de transplant este exprimată de experiența acumulată până în prezent:

  • 78 de grefe de transplant procesate de către experţii Cord Blood Center Group  au fost acceptate și utilizate cu succes în centre de transplant din Europa și Statele Unite ale Americii
  • 25 copii din familia internațională Cord Blood Center Group au fost transplantați cu succes, primind grefa proprie sau fraternală, procesată prin aceasta tehnică.
  • 9 copii au beneficiat de transplant cu grefa proprie sau fraternală, probe utilizate în România.
  • 8 ani consecutivi (2007-2014), Cord Blood Center Group, prin registrul său public, s-a situat pe primul loc pe plan mondial, grefele de sânge ombilical listate în Registrul Internațional al donatorilor de măduvă osoasă (BMDW*) având cea mai mare celularitate medie.
  • Cord Blood Center Group are experiența de peste 20 de ani în domeniul bankingului de celule stem din Europa.
  • Cei 75 000 de părinţi din România și 155 000 de părinți din Europa au ales cu încredere serviciile Cord Blood Center Group si această metodă de procesare.

Draga mea prietenă. Am încercat să adun cât mai multe informații utile pentru tine și sper să te ajute atunci când le vei pune cap la cap cu cele pe care le ai tu. De asemenea, sper că ți-am răspuns la întrebări, atât cât am putut eu. Ți-am zis că această lume medicala mă depășește, însă am avut chiar și eu de învățat. Pe curând! Cu drag, Natalia.

Articol scris pentru SuperBlog 2020, ediția de toamnă.

*poze Cord Blood Center

1 thought on “„Celule stem”, între mituri, marketing și utilizare medicală

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: